Galijun

Galijun je najčuveniji dubrovački jedrenjak i zasigurno najbolje građeni brod svog vremena. "Na dubrovački način", odnosno "argosy", tako su taj brod nazivali Englezi i zapadni Europljani. Odlično konstruiran i čvrsto izgrađen bio je dobrih manevarskih sposobnosti i pogodan za duge plovidbe i kao trgovački brod (kako se
najčešće koristio) i kao naoružani ratni brod. Građen i korišten od XVI. do XVIII. stoljeća bitno je obilježio XVII. stoljeće - zlatni vijek Dubrovnika. Bio je temeljna jedinica dubrovačke trgovačke flote i osnova razgranate trgovine koja je Dubrovniku osigurala materijalni i duhovni procvat.


 


 


 

Španjolski Galijun

Ovaj galijun, nešto veći od dubrovačkog, ratni je brod s kraja 16. i početka 17. stoljeća. Iako ima elemente karake, znatno je okretniji i konstrukcijski bolji. Preteča je linijskih brodova koji su označili slijedeće stoljeće. Koristio se za trgovinu i prijevoz, ali u pravilu i vrlo učinkovit ratni brod u mnogim pohodima španjolske armade. Na španjolskim galijunima tijekom 16. i 17. stoljeća u službi španjolske ratne mornarice naročito su se istakli brojni dubrovački pomorci i to ne samo kao vrsni kapetani i časnici, već i kao poznati admirali i članovi španjolskih viteških redova (Ohmučevići i Olisti-Tasovčići iz Slanoga, Mažibradići iz Dubrovnika). Zbog svojeg znanja i sposobnosti dubrovački su pomorci bili osobito cijenjeni i često bogato darivani za zasluge u pomorskoj službi od španjolskih kraljeva (Filipa II. i Filipa V.)

     Galijun I


   

 

     Galijun II